Nasheema en haar werkpaard Raju

Nasheema woont in het dorp Nethla, op 120 kilometer afstand van Delhi, in het noorden van India.


Een paar maanden geleden is Nasheema’s zus getrouwd, met iemand uit een ‘goede familie’. De last van de bruidsschat ligt op de schouders van Nasheema’s vader, Mohd Noor. Hij behoort tot de allerarmsten, en heeft zich in de schulden moeten steken om de bruidsschat te betalen. Hij zal een half jaar moeten werken om de schuld af te betalen. Mohd heeft geen zonen. Hij heeft alleen zijn dochter Nasheema om hem te helpen. Samen werken ze in de baksteenfabriek buiten het dorp. Nasheema is niet bezig met de vraag of er een goede man voor haar gevonden zal worden en of haar vader voor haar zo’n bruidsschat kan ophoesten. Haar zus is getrouwd in een hogere sociale laag, en dat vergroot ook voor Nasheema en haar ouders de kans op een betere toekomst.

 Nasheema with her father NoorDe familie Noor heeft één werkpaard, Raju, en een houten kar. Hiermee vervoeren ze stenen van de plek waar deze uit klei worden gevormd naar de oven waar ze worden afgebakken. De omstandigheden zijn loodzwaar voor Nasheema en haar vader, maar ook voor het paard Raju. Er zijn geen verharde wegen, dus het dier moet de kar met een last van minstens 1000 kilo trekken door rul zand, onder de schroeiende zon.

Toen het veterinaire Brooke-team Nasheema ontmoette, liep Raju kreupel.

Hij was een paar dagen daarvoor gestruikeld over een paar bakstenen en had een beenwond. Nasheema’s vader liet het paard doorwerken, want een dag niet gewerkt is een dag geen eten, en geen schulden afbetalen. De Brooke-dierenartsen hebben de wond schoongemaakt, ontsmet en verbonden en een anti-tetanus-injectie, ontstekingsremmers en pijnstillers toegediend. Op advies van Brooke heeft Nasheema’s vader het paard een aantal dagen laten rusten, zodat de wond kon genezen.

Nasheema vertelt: “Wij begrijpen nu dat zo’n wond ernstige gevolgen kan hebben voor Raju. Ons paard is onze enige hoop. Als het mis gaat met hem, dan hebben wij niets meer. Ik ben blij dat Raju nu weer helemaal beter is, zoals de dokters van Brooke hadden beloofd. Het is mijn droom om zelf geld te verdienen voor mijn eigen toekomst, zodat mijn vader geen geld meer hoeft te lenen.”