Brooke-Pakistan


pakistan De populatie van paarden en ezels in Pakistan bedraagt 4,7 miljoen (gebaseerd op de laatste telling in 2006). Veel van deze werkdieren leven in zeer slechte omstandigheden. Brooke-Pakistan is gevestigd in de gebieden met de grootste concentraties werkdieren, waar aandacht voor dierenwelzijn de hoogste noodzaak is. 

Ons eerste Pakistaanse hospitaal werd in 1991 geopend in Peshawar in de noordwestelijke grensprovincie. Inmiddels beschikt de Peshawar-kliniek over zes mobiele teams en zijn er twee extra veldklinieken.    

pakistan
pakistan voorlichtingIn april 1993 breidde ons werk zich uit naar Lahore, waar nu tien mobiele teams werken vanuit twee veldklinieken. De kliniek in Multan werd geopend in 1995. In 1997 werd door steun en fondsen van onze Nederlandse donateurs een kliniek in Mardan geopend. Tegenwoordig werkt Brooke in 26 districten in drie provincies van Pakistan; Peshawar, Nowshera, Charsadda, Swabi, Mardan, Lahore, Kasur, Multan, Gujranwala, Sialkot, Faisalabad, Sarghoda, Jhang, Sahiwal, Sheikhupura, Okara, Toba Tek Singh, Hafizabad, Narowal, Muzzafergarh, Karachi, Sukkur, Gujrat, Jacobabad, Shikarpur en Larkana.

Brooke-Pakistan verricht ondermeer onderzoek naar surra, een slopende ziekte die wordt veroorzaakt door een bloedparasiet. Het onderzoek heeft nu al geleid tot een afname van het aantal gevallen van deze ziekte, mede omdat de dierenartsen eigenaren leren hoe ze moeten voorkomen dat hun dier besmet raakt.

In samenwerking met lokale gemeenschappen van paardeneigenaren, koetsiers, hoefsmeden etc. worden voorlichtingsprogramma's ontwikkeld, waarbij alle belanghebbenden worden betrokken. Onderwerpen van de voorlichtingsessies zijn ondermeer het belang van dierenwelzijn in het algemeen, goede hoefverzorging, goed passend tuig, verantwoord beladen van karren, goede voeding, rust, schaduw en water en het tijdig herkennen van aandoeningen.

Het afgelopen jaar hebben onze dierenartsen en teams met 32 mobiele teams en zes vaste kliniekcentra meer dan 135.000 dieren behandeld.