Brooke-Egypte

In Egypte is het allemaal begonnen. In 1934 opende Mrs. Dorothy Brooke het eerste paardenziekenhuis in Cairo, het ‘Old War Horse Memorial Hospital’, later omgedoopt tot het ‘Brooke Hospital for Animals’. Op de plaats waar de stallen zich bevonden staat nu onze huidige kliniek.

Brooke in EgypteNaast Brooke-Cairo zijn er vier andere vaste klinieken gevestigd in Egypte: in Alexandrië (geopend in 1961), Aswan (1988), Edfu (1992) en Mersah Matrouh (2000). In Luxor, waar onze dierenartsen sinds 1966 werken, heeft Brooke een vaste poliklinische behandelplek en drie mobiele teams. In 2006 is een kantoor geopend in Mansoura in de Nijldelta, dat als uitvalsbasis dient voor drie mobiele teams. Met onze vijf klinieken en 20 mobiele teams worden in Egypte jaarlijks 160.000 werkpaarden, ezels en muildieren geholpen. Maar de behoefte is enorm. Met ruim 98 miljoen inwoners is Egypte een van de dichtstbevolkte landen in Afrika en het Midden-Oosten. Het land bestaat voor het overgrote deel uit woestijngrond. De oevers van de Nijl en de Nijldelta bestaan uit vruchtbare landbouwgrond. 

Er leven naar schatting 1 miljoen werkpaarden en ezels in Egypte. Paarden, ezeltjes en muildieren worden ingezet om toeristen te vervoeren, zoals de koetspaarden in Luxor en de rijpaarden bij de piramiden in Cairo. Ook in Edfu en Aswan worden paarden gebruikt voor de toeristenindustrie (lees hier over Brooke-Egypte's hulpcampagne voor toeristenpaarden). Andere dieren worden ingezet bij het transport van vuilnis, bouwmaterialen, personen en landbouwproducten. 

rijstvelden  baksteenfabriek


De baksteenfabrieken in Helwan
In de baksteenfabrieken van Helwan, een stad 35 kilometer ten zuid-oosten van Cairo, zwoegen vele duizenden dieren van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Bij temperaturen die 50 graden kunnen overstijgen vervoeren zij bakstenen van en naar de bakovens. Het leven voor dier en mens op deze plekken is vreselijk. De dieren moeten doorwerken tot ze er letterlijk dood bij neervallen. In het industriegebied van Helwan bevinden zich meer dan 200 baksteenfabrieken. (lees hier over het werk van Brooke in de baksteenfabrieken)

Welzijnsproblemen
Veel voorkomende welzijnsproblemen bij werkdieren in Egypte zijn ondervoeding, verminking (stokslagen, brandmerken), uitdroging, uitputting, oververhitting, kreupelheid, tuigverwondingen en besmettelijke ziekten zoals paardengriep.  

De belangrijkste aandachtspunten van het werk van Brooke in Egypte zijn:
- Gratis diergeneeskundige zorg voor werkdieren via vaste en mobiele klinieken
- Preventieve zorg voor paarden en ezels, b.v. vaccinatie en ontworming
- Trainen van lokale hulpverleners
- Bijscholing van hoefsmeden en tuigmakers
- Voorlichtingssessies voor volwassenen en kinderen
- Motiveren van eigenaren, o.a. met 'Best Horse’ en ‘Best Donkey’ wedstrijden
- Onderzoek naar dierenwelzijn en naar oorzaken en behandeling van specifieke aandoeningen, zoals ademhalingsproblemen, tumoren en piroplasmose (paardenmalaria)

muildier baksteekfabriek  jongetje met ezeltje Egypte

dr Alaa steengroeven  


ezelpatientje foto Gwen

voorlichting mobiele kliniek 

hoefsmid aan het werk