Kasper van Kooten


Kasper van Kooten...maakte de prachtige muziek bij onze televisiespot.

Wie ben je, wat doe je?

"Kasper van Kooten 39, cabaretier/acteur/muzikant. Ik speel heel graag in alle theaters van Nederland (en ooit daarbuiten?) met mijn eigen theaterprogramma's, ik acteer in films en op tv en weet ook nog op de één of andere manier ALTIJD een link met muziek te maken. Muziek is mijn jeugdliefde en die blijft altijd bij je. Momenteel schrijf ik mijn eerste boek, 'het Wonderlijke Leven van Jackie Fontanel', wat tevens de basis voor mijn nieuwe theaterprogramma zal vormen waarmee ik vanaf eind september door het hele land reis."

Je muziek komt rechtstreeks binnen in onze harten, dus moet toch echt rechtstreeks uit jouw hart komen. Komt dat door de beelden van de spot?

"Zeker. De eerste paar keer kijken kwamen zo hard binnen dat ik dacht: "kan ik dit wel?" Ik moest heel goed onderscheid gaan maken tussen privé-gevoel en wat ik wilde gaan componeren, anders zit je de hele tijd te snikken boven je piano. Dat schiet niet op. Ik heb uiteindelijk de muziek net zo'n stevige impact proberen te geven als de spot waardoor het dubbelop wordt. Dubbel zo heftig dus, maar daardoor gek genoeg ook verdraaglijker. Om als voorbeeld te geven: als deze spot ZONDER muziek zou zijn en met het echte geluid van een vallend paard is dat werkelijk niet te doen als kijker. Muziek maakt het op een onopvallende manier tot een soort film en dus beter te bekijken, denk ik. Ik denk wel dat de beelden nog altijd het belang van Brooke's werk moeten vertellen en de muziek dat moet ondersteunen."

Waarom doe je dit voor Brooke?

"Omdat ik het belangrijk vind dat ik met wat ik als artistiekeling maak en creëer ook af en toe iets kan geven aan mensen en instanties die niet persé voor winst en groei gaan maar voor een duidelijk doel in sociaal opzicht. Ik heb een zwak voor het gehele dierenrijk maar Brooke doet iets wat wij ons hier in Holland helemaal niet meer realiseren: ze helpt mensen die op de HULP VAN DIEREN aangewezen zijn beter te begrijpen wat verzorging en dierenwelzijn betekent. Een metselaar in Nederland heeft geen ezel om zijn stenen mee te vervoeren maar een luxe busje en elke middag 2 frikadellen met majo bij de benzinepomp. In India is een koe heilig, maar een werkezel of trekpaard zéker niet...dat bewijst de spot wel denk ik."

foto Andreas Terlaak