Paard met verbrijzeld been

We zien in de spot een paard hinken met bungelend onderbeen. Dit ernstig gewonde dier is gefilmd in een dorp bij Mansoura, in de Nijldelta.

Een mobiel team van Brooke-Egypte onder leiding van Brooke-dierenarts dr. Khalifa was bezig de werkzaamheden in een dorp af te ronden, toen een meneer schreeuwend en zwaaiend kwam aanfietsen. Buiten adem deed de man zijn verhaal. Hij kwam uit een naburig dorp. Toen hij van dorpsgenoten hoorde dat er een dierenartsenteam in de buurt was om paarden en ezels te helpen, is hij meteen op zijn fiets gestapt. Geëmotioneerd vertelde de man dat het paard van zijn buurvrouw er zo slecht aan toe was dat hij het niet meer kon aanzien. Dr. Khalifa ging meteen met zijn team naar het dorp en de weg die de man had aangeduid. Daar troffen ze het zwaargewonde dier aan, hinkend, stro etend, naast het huis van zijn eigenaar. Om zijn been, dat niet niet meer was dan een vormeloze massa, zat een oud, vies verbandje. De eigenaresse van het paard, een 30-jarige weduwe, vertelde dat het dier drie weken daarvoor was aangereden door een auto, niet ver van haar huis. De bestuurder van de auto was doorgereden. De vrouw was radeloos. Na het overlijden van haar man was het karrepaard het  enige dat zij nog had om een paar centen mee te verdienen, door landbouwgoederen te vervoeren van het land naar de markt. Met hulp van buurtbewoners slaagde ze om het zwaargewonde paard op de laadbak van een kar naar een plaatselijke dierenarts te brengen. Het enige dat die had gedaan was pijnstillers geven en een verband aanleggen. Hij weigerde om het dier te laten inslapen. Hij stuurde de vrouw met haar paard naar huis, met een paar zakjes pijnstillers. Ze moest maar zien hoe het zich zou ontwikkelen, en als het niet meer zou gaan, dan zou het dier vanzelf sterven, aldus de dierenarts.
Brooke-dierenarts Dr. Khalifa had maar weinig tijd nodig om vast te stellen dat euthanasie de enige optie was voor het paard: het linker voorbeen was verbrijzeld. Met hulp van zijn assistenten (op de foto's in het rood gekleed) liet hij het dier pijnloos inslapen. De toegestroomde menigte was gedurende de ingreep minutenlang doodstil. De weduwe heeft van Brooke een klein geldbedrag gekregen voor het laten inslapen van haar dier. De buurman die zo aardig was geweest om de Brooke-dierenarts te waarschuwen bedankte Dr. Khalifa wel drie keer, en zei hoe opgelucht hij was dat het paard van zijn buurvrouw niet langer hoefde te lijden. Dr. Khalifa drukte de man op het hart dat hij er goed aan had gedaan om het Brooke-team te halen. Dr. Khalifa’s dierenartsassistenten hebben adreskaartjes uitgedeeld met het Brooke-telefoonnummer aan de buurtbewoners, en hen op het hart gedrukt om voortaan onmiddellijk Brooke te bellen wanneer er iets mis is met een paard of ezel. Dr Khalifa weet het zeker: deze buurman is een goede ambassadeur van Brooke in dit dorp. 

1. Paard verbrijzeld been    3. Paard verbrijzeld been  

4. Paard verbrijzeld been    5. Paard verbrijzeld been    8. paard verbrijzeld been

Wilt u het werk van Brooke Hospital for Animals steunen? Klik alstublieft hier.
Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik alstublieft hier.
 TERUG