Een dood paard of ezeltje langs de kant van een landweg

De harde realiteit.
ezeltje BurtusHet is moeilijk om de werkomstandigheden en de ontberingen te bevatten van arme mensen en hun werkdieren in landen waar armoede heerst. Veruit de meeste diereigenaren hebben de grootste moeite om hun gezin te onderhouden; het werkdier is het enige middel van bestaan. Wanneer een werkpaard of ezel betrokken raakt bij een ongeluk, oud of kreupel is, of door andere omstandigheden niet meer in staat is om te werken, moet het dier toch doorploeteren, omdat het merendeel van de eigenaren zich geen nieuw dier kan veroorloven. Het trieste resultaat is dat veel werkdieren letterlijk in het harnas sterven. De karkassen worden aan de kant van de weg achtergelaten, waar ze niet zelden dagenlang liggen voordat ze worden geruimd.   

Er is hoop.
Eén van de belangrijkste pijlers van onze organisatie is dat wij door ons werk de allerarmsten in staat stellen om hun werkdier op een goede en verantwoorde manier te verzorgen. Veel van het waardevolle werk van onze dierenartsen wordt verricht met mobiele klinieken, op plattelands- en stadsmarkten, in baksteenfabrieken, en andere plaatsen waar veel dieren worden ingezet. Dit soort locaties geven onze dierenartsen de gelegenheid om grote aantallen eigenaren voor te lichten over de basisprincipes van dierverzorging, zoals het voorkomen van aandoeningen en het tijdig herkennen van aandoeningen, zodat deze in een vroeg stadium kunnen worden behandeld.

Een waardig einde van een zwaar leven.
En als wij constateren dat een paard of ezel echt niet meer te redden is, dan “kopen” we het dier voor een klein, bijna symbolisch, bedrag van de eigenaar en dan laten we het – op voorwaarde dat het dier niet te veel pijn lijdt - na een paar dagen liefdevolle verzorging en rust inslapen in één van onze dierenklinieken. Hoe veel waardiger is het voor een werkpaard of ezeltje dat zijn hele leven voor zijn baas heeft moeten zwoegen om te sterven temidden van vrienden in plaats van eenzaam aan de kant van de weg.


Onze dierenartsen helpen jaarlijks honderdduizenden werkpaarden en ezels, uitsluitend dankzij de steun van donateurs.
Wilt u het werk van Brooke Hospital for Animals steunen? Klik alstublieft hier
Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik alstublieft hier.


TERUG