De achteloosheid waarmee de fabrieksarbeiders de dieren slaan. Wat doet Brooke daartegen?

Als we de vreselijke beelden zien van de zwoegende ezeltjes in de baksteenfabrieken, dan valt de achteloosheid op waarmee de arbeiders de dieren slaan. Slaan is een gewoonte. De werkers worden per stukloon betaald: hoe meer bakstenen ze vervoeren, des te meer ze verdienen. Ze werken 12 uur per dag. Veel jongens komen van ver, uit het zuiden van Egypte. Ze overnachten op het fabrieksterrein. Alleen wie dichterbij woont, gaat elk weekend naar huis, maar alleen als daar geld voor is. Deze jongens en mannen bijbrengen dat dieren levende wezens zijn die voelen en pijn lijden is geen gemakkelijke klus.

Brooke-Egypte heeft vorig jaar kennis gemaakt met een enthousiast groepje jonge, Egyptische leraren die Montessori-onderwijs verzorgen voor de jongens van de baksteenfabrieken. Hun schooltje ligt aan de rand van het gebied van de baksteenfabrieken. Ook buurtkinderen die niet in de fabrieken werken mogen gratis onderwijs volgen. Er zijn ongeveer 100 leerlingen. De jongens leren spelenderwijs lezen en schrijven, en ondertussen krijgen ze de vrijheid om zich als normale kinderen te gedragen. Sommige jongens komen tussen de middag, anderen vroeg in de avond.

Eén van de Brooke-dierenartsen die in de baksteenfabrieken werken vertelt hoe Brooke op het lesprogramma is ingehaakt: “We zijn begonnen met voorlichting te geven aan de leraren over de basisprincipes van dierenwelzijn. Natuurlijk treed ik zelf zo nu en dan op als gastdocent, maar de leraren zien de kinderen elke dag en zij moeten onze boodschap overbrengen. Zij organiseren ondermeer poppenvoorstellingen waarin een ezeltje de hoofdrol speelt, en zij laten de kinderen een door Brooke ontwikkeld bordspel spelen: je wint wanneer je de juiste antwoorden geeft op vragen over paarden en ezels. Het klinkt simpel, maar voor jongens die nooit iets hebben geleerd is het heel wat. We hebben er vertrouwen in dat wij er samen met de leraren in zullen slagen om een flink aantal leerlingen zich ervan bewust te maken dat ze met levende wezens werken. Door het toenemende gebruik van machines en tractoren en door de inspanningen van de leraren van het schooltje zijn mijn collega’s en ik hoopvol dat over een aantal jaren het vreselijke geluid van zweepslagen in deze baksteenfabrieken niet meer te horen zal zijn.”

voorlichting in de baksteenfabrieken voorlichting en behandeling in de baksteenfabrieken

water voor de werkdieren in de baksteenfabrieken

Onze dierenartsen helpen jaarlijks honderdduizenden werkpaarden en ezels, uitsluitend dankzij de steun van donateurs.
Wilt u het werk van Brooke Hospital for Animals steunen? Klik alstublieft hier.
Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik alstublieft hier.

TERUG