De Werkdier Welzijnscode voor Wereldreizigers

Ieder mens kan een dier behoeden voor pijn en leed. Brooke Hospital for Animals roept alle toeristen op om werkdieren te helpen, door zich te houden aan de Werkdier Welzijnscode voor Wereldreizigers:


1.) Let op de grootte van het dier

onverantwoord toerisme

 

Paarden en ezels in derdewereldlanden zijn niet zo sterk als u zou kunnen denken. Bent u groot of zwaar, en wilt u een ritje op een paard of een ezel maken, neem dan een groot, sterk dier. Let op dat uw gewicht gelijkmatig is verdeeld als u op het dier zit.

2.) Betaal een eerlijke prijs voor de rit

Een eigenaar aanmoedigen om een zo laag mogelijke prijs te rekenen en te concurreren met andere eigenaren is slecht voor het dier. Het kan betekenen dat zowel het dier als de eigenaar onverantwoord hard moeten werken.

3.) Rijdieren: 1 persoon per dier

Een paard of ezel mag niet meer dan 1 persoon dragen. Het dier moet uw gewicht accepteren, zodat het gemakkelijk in beweging kan komen en stoppen. Als het dier struikelt, steigert, of moeite lijkt te hebben met bewegen, stap alstublieft af.

4.) Rijtuigen: 1 wiel per persoon

In een rijtuig geldt de regel: 1 wiel per persoon, oftewel 2 mensen in een rijtuig met 2 wielen en 4 mensen in een rijtuig met 4 wielen. Rijtuigen moeten stapvoets gaan, dat is het prettigst voor het dier en het is veilig. Bij grote snelheid kan de kar zich in het dier boren wanneer het plotseling moet stoppen. Vraag de koetsier voor vertrek om kalm aan te doen. Rijdt de koetsier toch te hard? Maan hem om rustiger aan te doen. Een koetsier die geen zweep hanteert, verdient een extra compliment.

5.) Herken hoe een gezond dier zich gedraagt

Een gezond dier heeft zijn hoofd hoog, zijn ogen open, en zijn oren naar voren. Het dier reageert alert op zijn omgeving.

calechepaard

6.) Kijk goed naar het dier

Het is belangrijk om verder te kijken dan de versiering op het hoofdstel of de kar. Kies een gezond dier met een goede conditie – een dier met een glanzende vacht en met vlees op zijn botten, in plaats van een dier dat vel over been is. Laat het dier een stukje lopen en kijk of het niet kreupel is. Controleer goed of de benen zonder wonden of zweren zijn en verzeker u ervan dat de hoeven niet misvormd of kapot zijn.

7.) Kies absoluut geen dier met wonden

Controleer de plekken waar tuig kan schuren, zoals de schouders, buik, onder de staart, op de rug en check de mondhoeken op irritatieplekken van het bit. Wonden kunnen verborgen zijn onder zadel of tuig. Als u een serieuze controle wilt uitvoeren, vraag of de eigenaar het zadel/tuig kan optillen, zodat u het dier ook daar op wonden kunt controleren.

8.) Geef uitleg

Als u ziet dat een eigenaar zijn dier slecht behandelt, door er te hard mee te rijden of door het te slaan, maak dan geen gebruik van zijn diensten, liefst met uitleg waarom (desnoods met gebaren).

9.) Geef een compliment

Als een dier er gezond uitziet, geef een compliment aan de eigenaar en vertel hem waarom u zijn dier of rijtuig heeft uitgekozen voor de rit.

10.) Dierenmishandeling? Meld het!

Als u getuige bent van dierenmishandeling, overweeg om een klacht in te dienen bij uw touroperator, bij de toeristenpolitie of bij de lokale autoriteiten. Maak foto’s en geef daarbij een zo precies mogelijke beschrijving van de locatie en de eigenaar.

Dank u wel!