Brooke op Tv - een wedstrijd die je niet mag missen


 

Stem: Huub Stapel; productie en regie: Eveline Aandewiel; camera: Patrick Martens; editor: Marc van der Velde; muziek: Vidjay Beerepoot. Ook zij zijn kampioenen!

Onze televisiespot wordt van 15 tot en met 28 januari 2024 uitgezonden bij de STER op NPO 1, 2 en 3. 

Brooke-wedstrijd voor het best verzorgde werkdier    

De dierenartsen van Brooke Hospital for Animals in Egypte organiseren “Wedstrijden voor het Best Verzorgde Werkdier”. Het doel van de competities is om een positieve impuls te geven aan dierenwelzijn en dierenverzorging. Mensen die ondanks moeilijke omstandigheden, zoals bittere armoede, toch goed voor hun dier zorgen verdienen het om te worden beloond. En hun omgeving moet worden aangemoedigd om hun voorbeeld te volgen. De Brooke-dierenartsen proberen voor de wedstrijden een zo groot mogelijk publiek te enthousiasmeren; publiek dat meestal niet omkijkt naar de werkdieren in hun dorp of stad; publiek dat vaak geen idee heeft dat er paardenartsen bestaan! Voorafgaande aan elke competitie vindt een voorlichtingsessie plaats. Er worden op de wedstrijddag vaak tekenwedstrijden en opstelwedstrijden georganiseerd voor de schoolkinderen, met als thema zorg voor werkpaarden en ezels. Soms loopt het hele dorp uit. 

De jury van de ezel- of paardencompetitie bestaat uit dierenartsen van Brooke Hospital. Zij kijken naar de gezondheid en het gedrag van het dier, maar ook naar de manier waarop de eigenaar met zijn dier omgaat. Hij mag geen zweep of stok hanteren, en het ezeltje moet ontspannen zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat het diertje geen schrikreactie heeft wanneer het vlakbij zijn hoofd een opgeheven hand ziet. De eigenaren van de drie gezondste dieren krijgen een prijs, die bestaat uit een klein geldbedrag. Alle deelnemers krijgen een dierverzorgingskit (met ondermeer borstels, een vliegennet en een hoevenkrabber). De winnende ezel of het winnende paard krijgt een liefhebbende aai van de dierenartsen, een rozet, of een nieuw, soepel halster. 

Brooke Hospital for Animals

In landen als India en Egypte zijn paarden, ezels en muildieren de stille werkkrachten van de allerarmsten. De werkdieren – alleen al in Egypte zijn het er naar schatting 1 miljoen - vervoeren loodzware lasten in de schroeiende hitte, terwijl ze door armoede en onwetendheid niet goed worden verzorgd. De eigenaren zijn te veel bezig met overleven om zich om hun werkdieren te bekommeren. Brooke Hospital for Animals (opgericht in 1934) helpt de werkpaarden en ezels, met gratis medische hulp door eigen lokale dierenartsen, in dierenziekenhuizen en met mobiele klinieken. In Egypte alleen al helpen de Brooke-dierenartsen jaarlijks 160.000 dieren. Ook besteedt Brooke Hospital veel aandacht aan voorlichting. En dankzij die voorlichting dringt het belang van dierenwelzijn stapje voor stapje tot de lokale dier-eigenaren door. De Brooke-competities voor het best verzorgde werkdier vormen een middel voor de realisatie van onze droom: een toekomst met uitsluitend nog goed verzorgde werkdieren!

Word donateur rozet

Meer zien?