De Piramiden. Gaat er iets ten goede veranderen?


Dorothy Brooke schreef al in 1934 hoeveel moeite ze had met de spijkerharde eigenaren van toeristenpaarden in het piramidengebied. Ze gaven een grote mond als ze iets zei over een paard dat gewond was. De koperen kraan van de watertrog die ze bij de ingang van het complex had laten plaatsen was binnen drie dagen gestolen. Wij moesten daaraan denken, toen wij een keer hoorden dat een van onze dierenartsen een vuistslag in zijn gezicht had gekregen, toen hij een voordringende koetsier zijn plek wees. Er is in 85 jaar weinig veranderd.

piramiden 2019 - 1We hebben al vaak geschreven dat het piramidengebied voor de Brooke-dierenartsen behoort tot de zogenaamde “hard win areas”; gebieden waar, ondanks onze interventie, nauwelijks vooruitgang wordt geboekt op het gebied van dierverzorging. We verwijzen onder meer naar het artikel op onze website “De schaduwzijde van de piramiden”. Veel van de circa 2000 toeristenpaarden worden door hun berijders en koetsiers met zweepslagen gedreven tot het uiterste. Allemaal om zo veel mogelijk ritjes te maken met fooien-betalende toeristen. De spekgladde weg tussen de piramiden van Cheops en Chefren, de Pyramid Road, is een hel voor de koetspaarden. Aan de lopende band glijden dieren uit, waarna ze met stokslagen worden gedwongen om op te staan en de rit te vervolgen.

piramiden 2019 - 2Het gebied direct rond de piramiden is omheind. De autoriteiten hebben de Brooke-dierenartsen verboden om paarden te behandelen binnen de omheining van het piramidenterrein. Ze hebben een behandelplaats toegewezen gekregen net buiten de omheining, in de woonwijk van de paardeneigenaren. Daar staan ze elke week met hun mobiele kliniek, om dieren te behandelen die hulp nodig hebben. Ondanks de tegenslagen doen de Brooke-dierenartsen goed werk bij de piramiden. 

piramiden 2019 - 4

De Brooke-dierenartsen houden gesprekken over dierzorg met de stalbazen die meerdere koets- en rijpaarden bezitten. Een aantal van hen werkt mee en ziet erop toe dat hun paarden goed worden behandeld. Ook heeft Brooke een Werkdier Welzijnswijzer voor Werelddreizigers gemaakt, voor toeristen die met koets of te paard een ritje willen maken langs de monumenten. Wij kunnen niet te veel pressie uitoefenen bij de autoriteiten, want we willen dat onze dierenartsen hun werk in heel Egypte kunnen voortzetten. 

piramiden 2019 - 3

Wij kregen een sprankje hoop, toen een paar jaar geleden werd bekendgemaakt dat er een herindeling van het piramidenterrein zou plaatsvinden in verband met de bouw van een nieuw oudhedenmuseum. Er zou aan de rand van het terrein een kliniek komen voor kamelen en paarden; verder zouden er waterbakken en afdakjes worden geplaatst. Toeristenpaarden en koetsen zouden niet meer over de spekgladde Pyramid Road worden geleid, maar om de piramiden heen. De herindeling zou in 2018 voltooid zijn, maar tot op heden is er nog niets veranderd. Er wordt ons verzekerd dat de herindeling zal gaan plaatsvinden. De vraag is wanneer. Onze dierenartsen zullen ons en u op de hoogte houden.

Op 13 april jl. heeft de internationale dierenhulporganisatie PETA in hun eigen stijl een harde campagne gelanceerd, om aandacht te vragen voor het leed van kamelen en paarden in toeristische gebieden in Egypte. PETA heeft geen vestigingen in Egypte en voelt zich dus niet belemmerd door mogelijke repercussies. PETA verklaart zich tegenstander van het gebruik van dieren als werkdier. In onze ideale wereld zijn er ook geen werkdieren, maar wij weten dat het nog generaties zal duren voor er in landen als Egypte geen werkdieren meer zullen zijn. De werkdieren hebben vandaag hulp nodig, en die hulp biedt Brooke-Egypte. Wij hopen dat de PETA-campagne geen negatieve gevolgen zal hebben voor de dieren die hulp nodig hebben. Maar net als PETA hopen wij op verandering ten voordele van de dieren.

Ondertussen blijven onze dierenartsen aan de voet van de piramiden, net buiten de omheining, hulp bieden aan de paarden die het nodig hebben. Want toekijken hoe dieren lijden en niets doen is geen optie.

piramiden 2019 - 5

Onze dierenartsen helpen jaarlijks honderdduizenden werkpaarden en ezels, uitsluitend dankzij de steun van donateurs.

Wilt u het werk van Brooke Hospital for Animals steunen? Klik alstublieft hier.
Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik alstublieft hier.