Een sluipmoordenaar in de rijstvelden. Mansoura, Egypte.


In het uitgestrekte riviergebied van de Nijldelta rond de stad Mansoura werkt Brooke uitsluitend met mobiele teams. Dierenarts Dr. Walid en zijn team waren bezig met behandelingen op hun vaste standplaats in het dorp Ezbet El Basha. Het is een dorp met 1000 inwoners, waar vrijwel elk gezin een werkpaard of ezel bezit. De dieren worden ingezet bij het werk op de rijstvelden. 

Dr. Walid: “We komen drie keer in de maand met onze mobiele kliniek in dit dorp. Het ligt ongeveer 45 kilometer van onze uitvalsbasis in Mansoura. De oogstperiode was net voorbij. In die periode hebben de dieren tot hun knieën in het water op de rijstvelden gewerkt. We zien dan veel verwondingen aan de benen. tumor veroorzaakt door schimmelinfectieAls een paard bij ons wordt gebracht met een wond op de buik, dan zijn we op onze hoede. In 99% van de gevallen zijn die wonden veroorzaakt door de buikriem. Maar soms is het een ernstiger aandoening: pythiosis, een schimmelinfectie die ook wel moeraskanker wordt genoemd. De associatie met kanker is te verklaren omdat de schimmel een tumor vormt die zo groot kan worden als een voetbal. Schimmelinfecties voorkomen is nauwelijks mogelijk, zelfs niet wanneer de vacht direct na het werken in het natte rijstveld wordt drooggewreven. De schimmel nestelt zich in een wond, soms een minuscuul schaafwondje, en vreet zich razendsnel een weg in het vlees van de buikwand. Het vlees wordt zacht en een tumor vormt zich. Als de schimmel doorwoekert tot in de buikholte en zich nestelt in de ingewanden, is alle hulp tevergeefs. pythiosisWat volgt is een pijnlijke, trage dood. Elk jaar na de oogsttijd hebben we te maken met 1 tot 3 gevallen van moeraskanker. We behandelen elk wondje als verdacht, en adviseren eigenaren van dieren met wondjes om elke week langs te komen bij ons mobiele team. Maar de diagnose moeraskanker kan pas worden gesteld wanneer de kenmerken van de infectie zich manifesteren: schimmeldraden in de wond en een gat in het midden van de wond. 

mobiel Brooke-teamWij zijn in 2005 van start gegaan in de Nijldelta. In 2007 hadden we ons eerste geval van moeraskanker. Een paard met een enorme tumor op de buik. De eigenaar was ten einde raad. De lokale overheidsdierenarts had hem gezegd dat er geen redden meer aan was, maar hij wilde zijn dier niet zomaar opgeven. Hij had via via gehoord dat wij elke week met onze mobiele kliniek aan de rand van het buurdorp staan, en bracht zijn dier naar ons. Mijn collega Dr. Khalifa had die dag dienst. Hij zag de schimmeldraden en het gat in het midden van de tumor en vermoedde dat het moeraskanker was. Tot dan toe kenden we die aandoening alleen maar uit de studieboeken en vakliteratuur. Hij heeft het dier plaatselijk verdoofd, heeft een stukje vlees uitgesneden en het kweekje opgestuurd naar het laboratorium van de Universiteit van Mansoura. Binnen een paar dagen kregen we de bevestiging. We hebben een behandelplan opgesteld, vervolgens achter het huis van de eigenaar een geïmproviseerde operatieruimte ingericht en het dier onder volledige narcose geopereerd. Tot onze opluchting constateerden we dat de schimmel de buikholte niet had aangetast, maar we durfden niet te vroeg te juichen. We hebben het paard de dagen, weken en maanden daarna intensief gecontroleerd, en de eigenaar heeft het intussen goed verzorgd volgens onze instructies. Het prachtige paard is weer helemaal genezen.

wondverzorging    aan de beterende hand

We moeten elke buikwond controleren op een schimmelinfectie. Als we eenmaal de diagnose stellen, dan kunnen we meteen tot actie overgaan. De woekering moet zo diep mogelijk worden verwijderd. In september heb ik een paard geopereerd. Hij kwam uit hetzelfde gebied als het paard dat we in 2007 hebben behandeld. Belangrijk is het moment wanneer we kunnen zien of de aandoening tot de buikholte is doorgedrongen. Tot nu toe is elk dier dat we aan deze infectie hebben behandeld weer helemaal genezen. Door onze intensieve werkbezoeken in de periode na de rijstoogst, kunnen we de gevolgen van deze nare schimmelinfectie, de sluipmoordenaar van de rijstvelden, zo goed mogelijk bestrijden.

Brooke Hospital for Animals dankt iedereen die bijdraagt aan het belangrijke werk van de Brooke-dierenartsen en verzorgers, waarmee jaarlijks honderdduizenden dieren hulp krijgen. Wilt u het werk van Brooke steunen, klik hier.

aan het werk op de rijstvelden