Brooke-dierenarts bedankt de Nederlandse donateurs


Brooke-dierenarts dr. Soliman vertelt.

“In de 25 jaar dat ik voor Brooke werk heb ik heel wat meegemaakt. Een voordeel van een lang dienstverband is dat veel mensen je kennen en weten te vinden. En dan doel ik niet alleen op diereigenaren. Het werkgebied van mijn mobiele team is groot; de verste locatie ligt op 80 kilometer van Aswan. De circa zeven kwakzalvers in mijn werkgebied zijn hoefsmeden die wat bijklussen door dieren “te behandelen”. Ik geef hen zo goed en zo kwaad als het gaat voorlichting, zodat ze in elk geval geen schade aanrichten bij dieren. De meesten van hen bellen mij bij een ernstig geval. Werkbezoeken aan lokale veeartsen in overheidsdienst behoren eveneens tot mijn routine, en ook dat werpt zijn vruchten af.

ezeltje gebroken kaakOnlangs hebben we dankzij een noodoproep van lokale veearts mevrouw Dr. Samar een ezeltje kunnen redden. Ik was met mijn team toevallig aan het werk in het dorp Mniha, niet ver van haar praktijk. Ik ben onmiddellijk na het telefoontje naar haar toe gereden. Bij de praktijk stond een ezeltje. Saed, de geschrokken eigenaar, vertelde dat zijn ezel onderweg was aangereden door een auto. Omdat het een gecompliceerde aandoening betrof, heeft Dr. Samar gelukkig de tegenwoordigheid van geest gehad om mij te bellen.
Ik heb het 8 jaar oude diertje pijnstillers toegediend, en onderzocht wat er mis was. De mond zat vol bloed. De bovenkaak was gebroken, waarbij een snijtand verloren was gegaan, en het rechteroog had een beschadiging die zonder ingrijpen blindheid zou kunnen veroorzaken. Een operatie in onze Brooke-kliniek in Aswan was noodzakelijk. Eigenaar Saed schrok, omdat hij een dure behandeling niet zou kunnen betalen. Toen ik uitlegde dat onze hulp gratis is, had hij binnen een halfuur transport geregeld. Hij heeft de hele weg naar Aswan naast zijn ezeltje in de laadbak gestaan.

 toediening pijnstiller onderzoek

In onze kliniek heb ik het ezeltje meteen geopereerd. Een aantal jaar geleden heb ik een soortgelijke kaakoperatie uitgevoerd, dus ik wist wat er nodig was om de operatie te doen slagen. Onder volledige narcose heb ik de kaak gezet met ijzerdraad en een stukje zacht plastic, van speelgoed van mijn kinderen. Een paar uur daarna kon het ezeltje voorzichtig eten. De verzorger had het groenvoer fijn gesneden. Zowel de kaak als het oog zullen weer helemaal genezen. Saed, die nooit eerder een ongeluk heeft gehad en goed voor zijn ezel zorgt, zal zich na onze kliniekzorg weer over zijn dier ontfermen. Bij dit soort verhalen weet ik weer: ik heb een prachtig beroep. 
Nederland ligt ver van onze kliniek in Aswan. Toch denken we aan de verre vrienden die mogelijk maken dat wij ons werk kunnen doen: de donateurs van Brooke-Nederland. Ik hoop dat zij weten hoe dankbaar we zijn.”

operatie na de operatie met Brooke-verzorger voorzichtig weer aan het eten  

Brooke Hospital for Animals dankt iedereen die bijdraagt aan het belangrijke werk van de Brooke-dierenartsen en verzorgers, waarmee jaarlijks honderdduizenden dieren hulp krijgen. Wilt u het werk van Brooke steunen, klik hier.

te midden van vrienden