Brooke-spot 'Laat ze niet vallen' op TV


Vanaf 27 december 2015 wordt onze televisiespot 'Laat ze niet vallen' twee weken uitgezonden bij Socutera op NPO 1, 2 en 3. Uitzendtijden:

Laat ze niet vallen

  • Zo 27 december 16.52 uur NPO 2 
  • Zo 27 december 17.57 uur NPO 1
  • Zo 27 december 19.29 uur NPO 3
  • Di 29 december 12.57 uur NPO 1
  • Do 31 december 13.22 uur NPO 2
  • Za 2 januari 17.52 uur NPO 1
  • Zo 3 januari 16.53 uur NPO 2
  • Zo 3 januari 19.45 uur NPO 3
  • Di 5 januari 12.50 uur NPO 1
  • Do 7 januari 13.20 uur NPO 2


Vraag: Waarom laten jullie in de spot die beelden van vallende paarden zien? Moet dat nou?

Antwoord: Het leven voor werkdieren in landen als Egypte, India en Pakistan is afschuwelijk. Paarden en ezels, de hulpeloze werkkrachten van de allerarmsten, moeten zwoegen tot ze er dood bij neervallen. Wij laten de droevige beelden zien omdat we aandacht willen vragen voor het leed van deze werkdieren.

Wij realiseren ons dat de beelden confronterend zijn, maar wij hebben er bewust voor gekozen om u de harde werkelijkheid te tonen. De vallende paarden die u op televisie ziet, zien onze dierenartsen in het echt….Door u de harde realiteit te laten zien, hopen wij duidelijk te maken dat het werk van Brooke Hospital for Animals vreselijk hard nodig is.
In de spot laten we niet alleen dierenleed zien, maar tonen we ook hoe onze dierenartsen er alles aan doen om het leed te voorkomen en de kwaliteit van leven van werkdieren structureel te verbeteren. Met eigen dierenklinieken, mobiele teams en met voorlichting aan de straatarme eigenaren helpen onze dierenartsen jaarlijks honderdduizenden dieren!


Vraag: Waarom de tekst ‘Laat ze niet vallen’?

Antwoord: Brooke Hospital for Animals kan haar werk uitsluitend doen dankzij donateurs. ‘Laat ze niet vallen’ is in eerste instantie natuurlijk letterlijk bedoeld. Wij hopen dat mensen die onze organisatie nog niet kennen zullen besluiten om het werk van Brooke Hospital te gaan steunen. Daarnaast hopen wij dat onze trouwe donateurs het werk van Brooke Hospital zullen blijven steunen, ook in moeilijke tijden. Een paar euro is al voldoende om een kostbaar dierenleven te redden. (Een indicatie voor een jaarbijdrage aan Brooke Hospital for Animals is 16 euro.)


Vraag: Vindt Brooke Hospital dat dierenleed zwaarder weegt dan mensenleed?

Antwoord: Het is nadrukkelijk niet onze bedoeling om het leed van dieren zwaarder te laten wegen dan het leed van mensen, maar we zijn als dierenhulporganisatie in eerste instantie gericht op het bestrijden van dierenleed.

In onze spot stellen we dat mensen het zwaar hebben in gebieden waar armoede heerst, maar dat werkdieren het nóg slechter hebben. De paarden en ezels worden door mensen gedwongen om zwaar werk te verrichten, ook al zijn ze doodziek, uitgehongerd of zwaar gewond. De dieren worden tot het uiterste gedreven en krijgen nog stokslagen ook. Ze hebben geen stem; kunnen niet weigeren; kunnen niet vluchten en sterven letterlijk in het harnas. Vanuit deze optiek hebben de dieren het zwaarder dan hun eigenaren.

Wij vragen in onze uitingen altijd aandacht voor de situatie van de diereigenaren. Onze spot bestaat voor de helft uit beelden van mensen die in armoede leven. Voor deze mensen is het leven keihard. Ze zijn voor hun levensonderhoud volledig afhankelijk van hun werkpaard of ezel en verdienen niet meer dan 1 euro per dag.

Hoe kun je voor je dier zorgen als je nauwelijks voor jezelf en voor je familie kunt zorgen. Hoe kun je je dier rust gunnen, terwijl je weet dat je die dag nog niet genoeg geld hebt verdiend om eten te kopen voor je gezin.
De situatie lijkt uitzichtloos, maar is het niet. De dieren krijgen gratis diergeneeskundige hulp, en met uitgebreide voorlichtingsprogramma’s speciaal door Brooke ontwikkeld voor en met de diereigenaren, leren mensen hoe ze hun werkdier moeten verzorgen. Men leert dat de verzorging van een dier geen kwestie is van geld, maar van aandacht en tijd. Bij deze aanpak hebben zowel dier als mens baat: een gezond dier heeft immers een beter leven en is productiever voor de eigenaar dan een doodziek dier.

Door de werkdieren te helpen, helpt Brooke niet alleen de dieren, maar ook hun eigenaren. Onze slogan luidt niet voor niets: “gezonde werkdieren voor de allerarmsten”. 

Wilt u donateur worden van Brooke Hospital for Animals klik dan hier.