De merrie van Badawy

Badawy is een keuterboer uit een dorpje in de buurt van Edfu. Hij is trots op zijn prachtige merrie, die drie jaar oud is. Toen Badawy de merrie na een rit in de hitte wilde laten afkoelen in het kanaal, gleed ze uit aan de waterkant en verwondde ze haar linkerachterbeen.


Badawy liet haar behandelen door een veearts in het dorp, maar ondanks die behandeling, raakte de wond ontstoken.
Toen de wond na twee weken nog niet beter was, vroeg Badawy bekenden om raad. De lokale stro-leverancier Ahmed gaf Badawy het advies om de merrie naar Brooke Hospital te brengen. Ahmed is een goede bekende van Brooke: hij levert al 8 jaar stro aan de Brooke-kliniek in Edfu. Ahmed wist te vertellen dat de Brooke-dierenartsen elke woensdag met een mobiele kliniek op een vaste standplaats in de naburige stad Esna staan.  


arrivallegesnaDie woensdag vervoerde Badawy zijn merrie met de pickup truck van een kennis naar Esna. Daar trof hij Brooke-dierenarts Dr. Ahmed, die met zijn assistenten Yonis en Mostafa hard aan het werk was. Dr. Ahmed onderzocht de merrie en legde Badawy uit dat de zwelling wild vlees was dat was ontstaan door de grootte van de wond en dat was gaan woekeren door de ontsteking. Het wild vlees moest operatief verwijderd worden, in de kliniek van Edfu, 50 kilometer verderop.

legaftertxBadawy aarzelde geen moment en bracht de merrie onmiddellijk naar de kliniek. Daar werd de zwelling onder narcose verwijderd. Na toediening van pijnstillers en antibiotica, kon de merrie in alle rust bijkomen van de operatie. Dagelijkse wondverzorging en bandages hebben ervoor gezorgd dat er niet opnieuw ontsteking en wild vlees ontstonden. Na 55 dagen liefdevolle kliniekverzorging was de wond zo goed als genezen en kon Badawy zijn prachtige dier weer meenemen. 

Net als stro-leverancier Ahmed is Badawy inmiddels een goede ambassadeur van Brooke. Hij vertelt iedereen over het werk van de Brooke-dierenartsen. 
  
legedfutx opstal edfugoinghome