Geen tranen meer voor Hussein’s ezeltje.

Hussein bracht zijn dier naar Brooke-dierenarts Dr. Mina, die elke week spreekuur houdt in Qus.


donkeytraanbuisHussein is pas 12, zijn ezeltje is pas twee. Samen werken ze, elke dag, om landbouwproducten van het stukje land van Hussein’s vader te verkopen in hun dorp Qus, op 45 kilometer afstand van Luxor. 
Het oog van de ezel was al een tijd aan het tranen, en de ooghoek was vuurrood.

Gelukkig was Hussein wijzer dan zijn oude buurman die had gezegd dat hij zijn ezel door een kwakzalver moest laten brandmerken, om zo de duivel van de verwonding uit te drijven. Hussein bracht zijn dier naar Brooke-dierenarts Dr. Mina, die elke week spreekuur houdt in Qus. De lokale gemeenschap van paarden- en ezeleigenaren heeft een overdekte stal ter beschikking gesteld als eerstehulppost. 
donkeytraanbuis2Dr. Mina stelde vast dat de traanbuis verstopt was,. Via een catheter in de traanbuis spoelde hij met vloeistof de traanbuis door (het uiteinde van de traanbuis bevindt zich in de neusgang) waardoor de verstopping werd opgeheven. 

Hussein kreeg het advies om de ogen van zijn ezel met een schoon lapje en water voorzichtig schoon te maken. Dr. Mina liet Hussein zien hoe hij dat moest doen. Hussein heeft Dr. Mina beloofd dat hij voortaan regelmatig zal langskomen bij de mobiele kliniek, zodat Dr. Mina het ezeltje kan controleren.

De kwakzalver is buitenspel gebleven. Ook in de plattelandsgemeente Qus blijven de Brooke-dierenartsen terrein winnen.