Brooke Nieuwsbrief Zomer 2011

Het verhaal van het patientje op de "cover" van Brooke Nieuws Zomer 2011.


Een ziek patiëntje staat voor de ingang van de Brooke-kliniek in Cairo. Het dier is uitgeput; het lijdt aan endoparasieten, waardoor het sterk vermagerd is en continu honger heeft.

De wonden zijn veroorzaakt door slecht onderhouden tuigage, dat aan elkaar hangt van nylondraden en stukken autoband. De eigenaar van dit paard moet elke dag hard werken om zijn familie en zichzelf in leven te houden... Het dier is uitgeput; het lijdt aan endoparasieten, waardoor het sterk vermagerd is en continu honger heeft. De wonden zijn veroorzaakt door slecht onderhouden tuigage, dat aan elkaar hangt van nylondraden en stukken autoband. De eigenaar van dit paard moet elke dag hard werken om zijn familie en zichzelf in leven te houden. Met zijn karrepaard vervoert hij handelswaar, zoals fruit en broden, naar de markt.

Zo dadelijk zullen de deuren van de kliniek opengaan en zal het dier worden opgenomen. Eerst zullen zijn hoefijzers worden verwijderd. Hij krijgt zijn eigen stal, waar hij helemaal tot rust kan komen, en dagelijks vers groenvoer en water. Een paar maal per dag zal de verzorger bij hem langskomen, zijn stal uitmesten en hem aaien en geruststellen. De diergeneeskundige behandeling van het dier zal bestaan uit het toedienen van een wormenkuur en krachtvoer. Het paardje zal in de Brooke-kliniek verblijven tot hij weer helemaal is aangesterkt. De laatste dagen van zijn verblijf mag hij heerlijk los lopen in de kraal, omringd door vrienden. De tuigmaker van Brooke zal het tuigage repareren en soepel maken, en de eigenaar leren dat hij het materiaal soepel moet houden en dat neuskettingen uit den boze zijn. De Brooke-dierenartsen zorgen ervoor dat de man uitleg krijgt over een goede verzorging van zijn werkdier. Bij vertrek krijgt het paard gloednieuwe, mooie hoefijzers aangemeten. Dit dier gaat een betere toekomst krijgen. Dankzij de donateurs die het werk van Brooke mogelijk maken.