Sirtaj en zijn “rivierpaard” Shino

Sirtaj is 42 jaar oud en vader van 7 kinderen. Hij is zandtransporteur. Met zijn paard Shino werkt hij elke ochtend aan de rivieroever, waar Sirtaj kilo’s zand van de bodem schept, en in de draagmanden van Shino gooit.


rivierpaard [Foto: Damon Lynch 2008 ©Brooke Hospital]

 Als de manden vol zijn, loost Sirtaj het natte zand op de oever. In de middag schept hij het zand op een kar, waarna man en paard het zand naar een inkoper brengen.  Sirtaj beseft hoe belangrijk zijn paard Shino is en dat hij zonder Shino geen geld zou verdienen voor zijn gezin. Hij is trots op zijn dier, koopt regelmatig vers groenvoer en krachtvoer, kortom, hij besteedt aandacht en tijd aan zijn dier. Shino is een ijzersterk paard, maar zelfs sterke paarden zijn soms verkouden, zeker wanneer er hard wordt gewerkt.Toen Shino begon te hoesten, bracht Sirtaj zijn paard naar een kwakzalver. Die bracht een injectie aan in de hals, zogenaamd met een medicament tegen verkoudheid, maar in werkelijkheid waarschijnlijk met vervuild water. De injectienaald was vies en bot, en veroorzaakte binnen een paar dagen een enorme ontsteking. De ontsteking sprong open; er kwam pus uit. Ondertussen ging de conditie van het paard in rap tempo achteruit. 

Gelukkig wisten een paar mede-zandtransporteurs van het bestaan van de Brooke-  kliniek in Mardan. Daar is Sirtaj met zijn paard naartoe gebracht, in een pick-up wagen. Brooke-dierenarts Dr. Rab behandelde het paard en diende pijnstillers toe, naast anti-tetanus en antibiotica. De operatie duurde al met al een uur, en het dier is 20 dagen in de kliniek gebleven voor vervolgbehandeling. Sirtaj kreeg het dringend advies om het dier niet in het water te laten gaan voordat het litteken helemaal genezen was. Ook kreeg hij te horen dat hij zijn paard bij verkoudheid een paar dagen rust moet geven, en uiteraard dat hij het dier nooit meer naar een kwakzalver moet brengen, maar naar Brooke. 

shino2shino3
Dankzij dierenarts Rab, dankzij Brooke, dankzij u is Shino niet alleen een gezond paard, maar ook een paard dat goed verzorgd wordt, en daardoor een zwaar maar draaglijk bestaan heeft, bestaande uit hard werken, maar zonder pijn.