Kim, 12 mei

Vanochtend werd ik om 6 uur wakker, omdat de aardbeien die ik gister heb gegeten in mijn darmen waren aangekomen. Ik was blij dat het snel overging, zodat ik gewoon kon werken. Vandaag ben ik met Dr. Mustafa naar de dorpen Badawia en Sanawila geweest. Daar waren heel veel kinderen, die spelenderwijs leren hoe ze goed om moeten gaan met de dieren: Veel gevarieerd voedsel, schaduw, water, niet met stokken slaan etc. Deze jonge generatie is later eigenaar van ezels en paarden.

Ik heb vandaag heel veel gezien. Er zijn veel dieren met ademhalingsklachten ten gevolge van griep. Er waren ook veel dieren met gezwollen gewrichten, waar we een zalf opsmeren die de bloedsomloop bevordert. Ik heb ook wat meer mogen doen, zoals injecties geven in de spier en in het bloedvat. De eerste injectie in het bloedvat wilde niet zo, maar gelukkig heeft dr. Mustafa een helpende hand geboden. Het was behoorlijk warm, dus ik was blij dat ik op een gegeven moment water kon drinken.

voshengstjeToen we terug kwamen op de kliniek, stonden er twee hele zielige paardjes.
Ze waren volgens mij van dezelfde eigenaar. Het eerste paardje was een voshengstje dat meer bot dan vlees was. Hij had een ontstoken oog, een grote bult op zijn rechter heup en dikke gewrichten aan zijn achterbenen.

Toen hij een stukje liep, zag het er nog afgrijselijker uit. Hij liep zo te slingeren. Hij kon zijn achterbenen niet eens meer onder controle houden. Echt heel triest. Het tweede paardje was een bruine hengst die een paar dagen geleden ook op de kliniek was. Linksvoor heeft hij een afwijkende stand in zijn ondervoet en rechtsachter is ook niet in orde. Hij is vel over been en heeft hele diepliggende ogen.

Het paardje kwam naar de kliniek in verband met een flinke wond op zijn schoft, en een flinke zwelling door het halstuig. Het dier kreeg een pijnstiller en ontstekingsremmer toegediend. Daarna werden de haren rond de wond weggeknipt en geschoren. De wond werd gedesinfecteerd, ingesmeerd met een zalf en verbonden. Ik had het wel even moeilijk met deze gevallen. Gelukkig stond er buiten een iets beter ogend paard.

Na de lunch ben ik met Amène (echtgenote), Mohamed, Tazneem, Amar, Bessmela en Sensibiel naar de stad geweest. Amar was ziek en de rest was moe, dus we hebben het niet laat gemaakt. Thuis hadden we nog een diner en daarna ben ik gaan douchen. Volgens mij ben ik in slaap gestort, want toen ik om 1:15 uur wakker werd was mijn licht nog aan.